--> Skip to main content

Practice on Alcohol, Phenol and Ether



Start practice on alcohol



1. Alcohol

1. Which of the following are isomers ?
  1. Methyl alcohol and dimethyl ether
  2. Acetone and acetaldehyde
  3. Ethyl alcohol and dimethyl ether
  4. Propionic acid and propanone
     
ans :c

2. Formaldehyde gives an additive product aith methyl magnesium iodide, which on aqueous hydrolysis gives
  1. Isopropyl alcohol
  2. Methyl alcohol
  3. Ethyl alcohol
  4. Propyl alcohol
     
ans :c

3.
A is .


     
ans :a

4.
A is.


     
ans :a

5. RMgBr on reaction with an excess of oxygen followed by hydrolysis gives
  1. RH
  2. ROOR
  3. ROH
  4. ROOH
     
ans :c

6. Acetion of nitrous acid with ethylamine produces
  1. Ethyl alcohol
  2. Ammonia
  3. Ethane
  4. Nitroethane
     
ans :a

7. Which of the following is industrially prepared by passing ethylene into hypochlorus acid ?
  1. Ethane 
  2. Ethylene oxide
  3. Ethylene dinitrate
  4. Ethylene glycol
     
ans :d

8. What is the product in the following reaction ?


     
ans : c

9.
in the above sequence X can be
  1. H2/Ni
  2. K2Cr2O7/H+
  3. NaBH4
  4. Both (a) and (c)
     
ans :c

10. Which of the following explains the viscous nature of glycerol?
  1. Covalent bonds
  2. Vander Walls forces
  3. Hydrogen bonds
  4. Ionic forces
     
ans :c

11. Which reagent can convert acetic acid into ethanol?
  1. Na + alcohol
  2. H2 + pt
  3. LiAlH4 + ether
  4. Sn +HCl
     
ans :c

12. Ethylene reacts with Baeyer's reagent to give
  1. Ethane
  2. Ethylene glycol
  3. Ethyl alcohol
  4. None of above
     
ans :b

13. Acetone on treatment with CH3MgI and on further hydrolysis gives
  1. Isopropyl alcohol
  2. Primary alcohol
  3. Acetic acid
  4. 2-methyl 2-propanol
     
ans :d

14. Acetic acid and CH3Oh are obtained on a large scale by destructive distillation of 
  1. Wood
  2. Coal
  3. Turpentine
  4. Crude oil
     
ans :a

15. A compound X with molucular formula C3H8O can be oxidized to a compound Y with the molecular formula C3H6O2 , X is most likely be.
  1. Primary alcohol
  2. Secondary alcohol
  3. Aldehyde
  4. Ketone
     
ans :

16. Equimolar quantities of ethanol and methanol are heated with conc. H2SO4 . The product formed is
  1. C2H5OC2H5
  2. CH3OCH3
  3. C2H5OCH3
  4. all the three
     
ans :d

17. The compound that reacts fastest with Lucas reagent (conc. HCl + ZnCl2) at room temperature is
  1. Butan-1-ol
  2. Butan-2-ol
  3. 2-methyl propan-1-ol
  4. 2-methyl propan-2-ol
     
ans :d

18. Which of the following known asmercaptans ?
  1. Thioacids 
  2. Thioethers
  3. Thiolalcohols
  4. Thioaldehydes
     
ans :c

19. Coconut oil on alkaline hydrolysis gives
  1. Glycol
  2. Glycerol
  3. Alcohol
  4. Ethylene oxide
     
ans :b

20. Methyl alcohol can be distinguished from ethyl alcohol using
  1. sodium hydroxide and iodine
  2. schiff's reagent
  3. fehling solution
  4. phthalein fusion test
     
ans :a

21. An organic compound dissolved in dry benzene evolved hydrogen on treatment with sodium. It is
  1. A ketone
  2. An alcohol
  3. An aldehyde
  4. A tertialy amine
     
ans :b

22. Ethylene glycol, on oxidation with periodic acid, gives 
  1. Oxalic acid
  2. Glycol
  3. Glycollic acid
  4. Formaldehyde
     
ans :d

23. The reagent which easily reacts with ethanol and propanol is
  1. Fehling solution
  2. Schiff's reagent
  3. Grignard reagent
  4. Tollen's reagent
     
ans :c

24. The -OH group of methyl alcohol cannot be replaced by chlorine by the action of
  1. Phosphorus trichloride
  2. Hydrogen chloride
  3. Chlorine
  4. None of these
     
ans :c

25. The alcohol that easily reacts with conc. HCl is


     
ans :c

26. Which of the following compounds is oxidized to prepare methyl ethyl ketone ?
  1. 2-propanol
  2. 2-butanol
  3. 1-butanol
  4. tert-butyl alcohol
     
ans :b

27. Primary and secondary alcohols on action of reduced copper give
  1. Only aldehydes
  2. Ketones and aldehydes , respectively
  3. Aldehydes and ketones , respectively
  4. Only ketones
     
ans :c

28. Lucas test is used for
  1. Amines
  2. Alcohols
  3. Diethyl ether
  4. Glacial acetic acid
     
ans :b

29. Consider the reaction
the leaving group is


     
ans :b

30. When ethyl alcohol reacts with acetic acid, the products formed are
  1. Ethyl acetate + water
  2. Sodium ethoxide + hydrogen
  3. Ethyl acetate + soap
  4. Ethyl alcohol + water
     
ans :a

31. By distilling glycol with fumming sulfuric acid, which of following is obtained
  1. Dioxan
  2. Pinacol
  3. Glycerol
  4. Ethylene oxide
     
ans :a

32. When primary alcohol is oxdized with chlorine, it produces


     
ans :b

33. Which of the following will not react with NaOH ?


     
ans :c

34. Which of the following compound give yellow pericipitate with I2 and NaOH ?


     
ans :a

35. Which of the following react with benzoic acid to form ethyl benzoate ?
  1. Cinnamic acid
  2. Ethyl alcohol
  3. Sodium ethoxide
  4. Ethyl chloride
     
ans :b

36. The dehydration of 2-methyl butanol with conc. H2SO4 gives
  1. 2-methyl pent-2-ene
  2. Pentene
  3. 2-methyl but-2-ene as major product
  4. 2-methyl butene as major project
     
ans :c

37. The best method to prepare cyclohexene from cyclohexanol is by using 
  1. Conc. HCl + ZnCl2
  2. HBr
  3. Conc. H3PO4
  4. Conc.HCL
     
ans :c

38. Tertiary butyl alcohol gives tertiary butyl chloride on treatment with
  1. NaOCl
  2. KCN
  3. Conc. HCl/anhydrous ZnCl2
  4. Cl2
     
ans :c

39. Methanol and ethanol are distinguished by the 
  1. Action of HCl
  2. Iodoform test
  3. Solubility in water
  4. Sodium
     
ans :b

40. predict the nature of reducing agent in the following reaction


  1. LiAlH4
  2. NaBH4
  3. H2/Pt
  4. Both (a) and (c)
     
ans : c

2. Phenol


1. Phenol can be distinguished from aliphatic alcohol with 
  1. Tollen's reagent
  2. Schiff's base
  3. FeCl3
  4. HCl
     
ans :c

2. Picric acid is
  1. 2,4,6-trinitrophenol
  2. Avolatile liquid
  3. Trinitrotoluene
  4. None of these
     
ans :a

3. One heating aqueous solution of benzene diazonium chloride, which of the following  is formed ?
  1. Benzene
  2. Phenol
  3. Chlorobenzene
  4. Aniline
     
ans :b

4. Benzene diazonium chloride on boiling with dilute sulfuric acid gives
  1. Phenol
  2. Benzoic acid
  3. Benzene
  4. Toluene
     
ans :a

5. Cresols are
  1. Dihydric phenols
  2. Hydroxy toluenes
  3. Trihydric phenols
  4. Trihydric alcohols
     
ans :b

6.
P and Q are isomers Identify Q


     
ans :c

7.
Starting substrate "A" is :



     
ans :b

8. Which of the following reagents can be used to seprate a mixture of phenol and carboxylic acid ?
  1. NaOH
  2. Na2CO3
  3. Lime water
  4. NaHCO3
     
ans :d

9. Phenol can be distinguished from aliphatic alcohol with 
  1. Tollen's reagent
  2. Schiff's base
  3. Fecl3
  4. HCl
     
ans :c

10. The compound with the lowest boiling point i.e. the most volatile compound is


     
ans :a

11. Phenol is less acidic than
  1. Ethanol
  2. o-nitrophenol
  3. Methanol
  4. p-methylphenol
     
ans :b

12. Sodium phenoxide reacts with CO2 at 400k and 4 to 7 atm pressure to give
  1. Benzoic acid
  2. Salicylaldehyde
  3. Catechol
  4. Sodium salicylate
     
ans :d

13. Phenol is treated with bromine water and shaken well. the white precipitate formed during the process is
  1. 2,4,6-tribromophenol
  2. 2,4-dibromophenol
  3. m-bromophenol
  4. A mixture of o- and p-bromophenols
     
ans :a

14. A compound that easily undergoes bromination is 
  1. Benzoic acid
  2. Toluene
  3. Benzene
  4. Phenol
     
ans :d

15. The reaction of conc HNO3 and phenol forms
  1. Picric acid
  2. Salicylic acid
  3. o- and p-nitrophenol
  4. Benzoic acid
     
ans :a

16. Which compound has hydrogen bonding ?
  1. Toluene
  2. Chlorobenzene
  3. Phenol
  4. Nitrobenzene
     
ans :c

17. Action of diazomethane on phenol liberates
  1. N2
  2. H2
  3. O2
  4. CO2
     
ans :a

18. Which of the following is most acidic ?
  1. Phenol
  2. Benzyl alcohol
  3. Cyclohexanol
  4. m-chlorophenol
     
ans :d

19. Aspirin is also known as
  1. Methyl salicylic acid
  2. Methyl salicylatye
  3. Acetyl salicylate
  4. Acetyl salicylic acid
     
ans :d

20. Oxiran is
  1. Ethylene oxide
  2. Ethyl glycoate
  3. Diethyl ether
  4. Glycolic ester
     
ans :a

3.Ethers

1. The compound formed when ethyl bromid is heated with dry silver oxide is
  1. Dimethyl ether
  2. Methyl alcohol
  3. Diethyl ether
  4. Ethyl alcohol
     
ans :c

2. According to lewis concept of acids and bases, ether is 
  1. Acidic
  2. Amphoteric
  3. Neutral
  4. Basic
     
ans :d

3. Methylphenyl ether can be obtained by reacting 
  1. methanol and phenol
  2. methoxide ions and bromobenzene
  3. Phenolate ions and methyl bromide
  4. bromo benzene and methyl bromide
     
ans :c

4.  Which one of the following reactions does not yield an alkyl halide ?


     
ans :d

5.  Diethyl ether can be decomposed by heating with 
  1. KMnO4
  2. NaOH
  3. Water
  4. HI
     
ans :d

6. Epoxides are
  1. Ethers with another functional group
  2. Not ethers 
  3. Aryl-alkyl ethers
  4. Cylic ethers
     
ans :d

7. The reagent used for the prepration of higher ether from halogenated ethers is
  1. Conc, H2SO4
  2. Sodium alkoxide
  3. Dry silver oxide
  4. Grignard reagent
     
ans :d

8. When an alkyl halide is allowed to react with a sodium alkoxide the product most likely is
  1. An aldehyde
  2. A ketone
  3. An ether
  4. A carboxylic acid
     
ans :c

9. Methyl-tert-butyl ether on heating with HI of one molar concentration, gives


     
ans :b

10. In which case mrthyl-t-butyl ether is formed ?


     
ans :b

11. An organic compound A reacts with sodium metal and forms B. On heating with conc H2S)4 ,A gives diethyl ether. A and B are


     
ans :a

Comments

Popular posts from this blog

Practice on Isomerism

Start practice on Isomerism 1. Structural Isomerism 1. The total number of possible isomeric trimethylbenzene is.  4 6 2 3       ans : d 2. C7H9N has how many isomeric forms that contain a benzene ring. 7 5 6 4       ans : b 3. C6H5CN  and  C6H5NC  exhibt which type of isomerism Functional Dextro isomerism Position Metamerism       ans : a 4.  Find the pair of chain isomer  CH3CHBr2  and CH2BrCH2Br 1-propanl and 2-propanol Neo-pentane and isopentane Diethyl ether and methyl-n-propyl ether       ans : c 5. Functional isomerism is exhibited by the following pair of compounds Acetone, propionaldehyde Diethyl ether, methyl propyl ether  Butane, isobutane 1-butene, 2-butene       ans : a 6.The isomerism exhibited by alkyl cyanide and alkylisocyanide is Functional position T...

Practice on Polymer

  Start practice on polymer  1. Which of the following is not a natural polymer Cellulose  Protein PVC Nucleic acid       ans :c 2. Which of the following is not correct regarding terylene Step-growth polymer Synthetic fiber Thermosetting plastic It is also called Dacron       ans :c 3.  Which is not a polymer? Sucrose Enzyme Starch Teflon       ans :a 4.  Which one of the following in used to make "non-stick”cookware PVC Polystyrene Polyethylene terephthalate Polytetrafluoroethylene       ans :d 5.  The polymer used for making contact lenses for eyes is Poly methyl methacrylate Polyethylene Polyethylacrylate Nylon 6       ans :a 6.  Characteristic property of Teflon is 2000 poise viscosity High surface tension Non-inflammable and resistant to heat Highly reac...

Practice on Hydrocarbon

Start practice on hydrocarbon 1. Alkane 1. Which give CH4 when treated with water Aluminium carbide Calcium carbide Silicon carbide Iron carbide       ans : a 2. A reaction between methyl magnesium bromide and ethyl alcohol gives Butane Ethane Propane Methane       ans : d 3. Which of the following is a gem-dihalide ?       ans : a 4. Which of the following compounds will form a hydrocarbon on reaction with Grignard's reagent       ans : c 5. Iodoethane react with sodium in the presence of dry ether the product is Pentane Butane Butene Propane       ans : b 6. Which of the following has maximum boiling point ? n-octane iso-octane 2,2,3,3-tetramethyl butane n-butane       ans : a 7. Which of the following alkanes can be synthesized by the Wurtz reaction in good yield ?   ...